Συναισθηματική Υπερφαγία

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;

Είναι η ακατάσχετη επιθυμία κατανάλωσης φαγητού, ως αποτέλεσμα της άσχημης και επιβαρυμένης ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Όταν ένα άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις και δυσάρεστα συναισθήματα, μπορεί να βρίσκει παρηγοριά στην κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων είναι πλούσια σε θερμίδες, όπως τα γλυκά, τα λιπαρά ή το junk food.

Αίτια συναισθηματικής υπερφαγίας

Προκειμένου να διαχειριστείτε τη συναισθηματική υπερφαγία είναι καλό να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο χρειάζεστε το φαγητό. Πεινάτε πραγματικά ή οφείλεται στην ψυχολογική σας κατάσταση; Σας ηρεμεί; Σας κάνει να ευθυμήσετε; Ή να συνέλθετε μετά από μια δύσκολή μέρα; Ή ακόμα και ένας συνδυασμός αιτιών. Αν αναγνωρίσετε τους λόγους που χρησιμοποιείται το φαγητό ως παρηγοριά, θα είναι πιο εύκολο να το ελέγξετε και μάθετε να αντιστέκεστε. Επίσης, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα ότι η συναισθηματική υπερφαγία, δεν «διώχνει» τα δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση. Η διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού γίνεται πλέον ένας τρόπος διαφυγής ή περισπασμού από το πρόβλημα που απασχολεί το άτομο.

Η συναισθηματική υπερφαγία δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνέχεια. Πέρα από το γεγονός ότι η ανακούφιση είναι προσωρινή, προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά. Τα δυσάρεστα συναισθήματα και η άσχημη ψυχολογική διάθεση μεγαλώνουν αφού προκύπτει και το ζήτημα της σωματικής εικόνας αλλά και της ενοχής εξαιτίας της υπερφαγίας.

Είναι σημαντικό, όταν αναγνωρίζεται την έλξη για φαγητό, να αποσπάται την προσοχή σας με κάτι άλλο πιο ευχάριστο όπως:

– καλώντας ένα φίλο,

-πηγαίνοντας μια βόλτα ακόμα και για 5 λεπτά,

-ακούγοντας μουσική,

-κάνοντας ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κλπ.

Όσο πιο πολλούς και ευχάριστους τρόπους βρείτε για να αποσπάτε την προσοχή σας τόσο πιο εύκολο θα γίνει να σταματήσετε τη συναισθηματική υπερφαγία. Η ξεκούραση, ο καλός ύπνος, η σωματική άσκηση αλλά και μια πιο ισοζυγισμένη διατροφή βοηθούν στη βελτίωση της ψυχολογίας του ατόμου.

Τρόποι διαχείρισης

Ακόμη, θα ήταν καλό να εστιάζετε στα θετικά που πετυχαίνετε και να δείχνετε συμπόνια στον εαυτό σας. Οι ενοχές που συνδέονται με ένα επεισόδιο συναισθηματικής υπερφαγίας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αρνητικού φαύλου κύκλου. Προκειμένου να μην επηρεαστείτε περισσότερο ψυχολογικά, προσπαθήστε να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και να χρησιμοποιήσετε αυτό το παράδειγμα σαν μια ευκαιρία να το διαχειριστείτε καλύτερα στο μέλλον. Σιγουρευτείτε ότι επαινείτε τον εαυτό σας όταν καταφέρνει να έχει τον έλεγχο.

Στις περιπτώσεις που δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τη συναισθηματική υπερφαγία μόνοι σας, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο, αλλά και να κατανοήσετε ποιες εσωτερικές ανάγκες σας καλύπτονται μέσα από το φαγητό. Επίσης, μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να βελτιωθεί η αυτοπεποίθηση και αυτοεικόνα του ατόμου, και τελικά να αγαπήσει τον εαυτό του.

Η κατάσταση η οποία ζούμε λόγω πανδημίας, έχει επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση πολλών ανθρώπων. Η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να αποτελεί μια αντίδραση για να χειρίζεστε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Χρειάζεται να αποκτήσετε τον έλεγχο της συναισθηματικής σας πείνας, έχοντας στη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη. Μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο και να ζητήσετε βοήθεια.

Ελένη Δανιήλ
Συμβουλευτική Ψυχολ
όγος