Πώς να βοηθήσουμε τη ψυχική υγεία μας να ισορροπήσει αυτήν την περίοδο.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα συμφωνούσαμε όλοι μεταξύ μας είναι πως το 2020 δεν ήταν σε καμία περίπτωση η χρονιά που όλοι περιμέναμε. Τους τελευταίους 9 μήνες με την εμφάνιση του κορωνοϊού στις ζωές μας, έχουμε μάθει όλοι να ζούμε διαφορετικά, ενήλικες και παιδιά. Έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας, η ρουτίνα μας, η κοινωνική μας ζωή και γενικά οι συνήθειες μας και όλα αυτά δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην αρχική τους κατάσταση.

Βιώσαμε αρχικά τη δίμηνη υποχρεωτική καραντίνα και τις επιπτώσεις της σε πολλούς τομείς, οικονομικούς, κοινωνικούς και κυρίως ψυχολογικούς. Ενώ αυτήν την περίοδο λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, καλούμαστε εκ νέου να διατηρήσουμε την ψυχολογική μας ισορροπία προκειμένου να ανταποκριθούμε στα περιοριστικά μέτρα και στα τοπικά lock down σε κάποιες επαρχίες.  Σίγουρα είναι ακόμα πιο δύσκολο, αφού λόγω της προσμονής των Χριστουγέννων, οι μέρες αυτές ήταν ανέκαθεν πιο εορταστικές και κοινωνικές ενώ τώρα χρειάζεται να περιοριστούμε.

 Επίσης, καθημερινά στα ΜΜΕ τον τελευταίο περίπου χρόνο ο κορωνοϊός αποτελεί πρώτη είδηση, παρουσιάζοντας τις ανησυχίες των γιατρών, τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων, αυξάνοντας τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τους φόβους μας.

Οι αλλαγές ήταν αιφνίδιες και είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε ή να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα όσο πειθαρχημένοι και να είμαστε. Ωστόσο, ο άνθρωπος είναι το πιο προσαρμοστικό όν στον πλανήτη και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις και τα έχουν καταφέρει. Από την άλλη, αυτό που συμβαίνει δεν είναι ατομικό πρόβλημα, αλλά αφορά όλους μας. Δεν θεωρείται απλά μια παρηγοριά, αλλά αν αλλάξουμε την αντίληψη μας βοηθάμε τον εαυτό μας να μην το προσωποποιήσει και ανακουφιστεί συναισθηματικά. Επιπλέον, αυτή η αντίληψη μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς και του αβοήθητου.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε την ψυχική υγεία μας να ισορροπήσει:

  • Να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας για το δικό μας καλό αλλά και των άλλων. Μην ξεχνάτε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερο άγχος ώστε να παραμείνουν προστατευμένοι και ασφαλής, αφού θεωρούνται ευπαθείς ομάδες.
  • Να κάνουμε δημιουργικά πράγματα που θα μας δώσουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση ή να δημιουργήσουμε ένα πιο ευχάριστο και γιορτινό κλίμα με τα παιδιά μας, τους συγγενείς, τους φίλους ή συναδέλφους(χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, όπως secret Santa- μπορούμε να στείλουμε τα δώρα ή να τα αφήσουμε έξω από το σπίτι τους!!, μικροεκπλήξεις, κάνοντας ένα δώρο στον εαυτό μας σαν ανταμοιβή για όλες τις ψυχοφθόρες αλλαγές, κλπ).
  • Δημιουργία ενός ημερολόγιου ευγνωμοσύνης, γράφοντας όλα για αυτά που έχεις ή σου συμβαίνουν και νιώθεις ευγνωμοσύνη. Ο στόχος είναι να μάθεις να εκτιμάς ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα και να εστιάζεις μόνο στα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου, βάζοντας στην άκρη τις αρνητικές σκέψεις.
  • Να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας σε άτομα που εμπιστευόμαστε και νιώθουμε ότι θα μας καταλάβουν
  • Να σκεφτόμαστε συλλογικά και να πράττουμε ατομικά, με συλλογική και προσωπική ευθύνη και υπευθυνότητα
  • Να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση, με φυσική άσκηση (αποδεδειγμένα, βοηθά στη σωματική υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό) και καλή διατροφή με πολλά και μικρά γεύματα (βιταμίνες όπως C, D κι ένα σύμπλεγμα  B, ενισχύουν το ανοσοποιητικό)
  • Να διαχειριστούμε το άγχος (υπάρχουν πολλές ασκήσεις διαθέσιμες στο internet). Αν όμως το άγχος μας είναι έντονο και επηρεάζει δυσλειτουργικά την καθημερινότητα μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.
  • Να ενημερωνόμαστε σωστά και στο βαθμό που χρειάζεται από έγκυρα μέσα πληροφόρησης (καλό είναι να αποφεύγουμε την «ενημέρωση» από τηλεοράσεις)
  • Να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας και τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
  • Να διαφυλάξουμε τον ατομικό μας χρόνο και τις προσωπικές μας ανάγκες και να σεβαστούμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων

Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας και αδημονούμε για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Μέχρι να έρθουν όμως ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για μας και γι’ αυτούς που αγαπάμε. Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά ας κρατήσουμε την έννοια των Χριστουγέννων, την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε, να συμπαρασταθούμε και γενικά να νιώσουμε καλύτεροι πνευματικά και ψυχικά.

Ελένη Δανιήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *