Τα θέλω όλα τέλεια, τα θέλω όλα υπό τον έλεγχο μου

Η λέξη κλειδί γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι το «πρέπει». Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνουν όλα τέλεια, διαφορετικά θα εκτεθούν, θα αποτύχουν. Έχουν μάθει να επιζητούν το τέλειο από τότε που ήταν παιδιά, ενώ σε κάποιους τομείς της ζωής τους νιώθουν μειονεκτικά. Θεωρούν ότι αν κάνουν τα πράγματα λιγότερο τέλεια θα φανεί η αδυναμία τους, ή οι άλλοι θα καταλάβουν ότι έχουν ελαττώματα. Αποτέλεσμα, να πιστεύουν ότι δεν θα είναι αποδεχτοί, ή ότι δεν θα τους αγαπούν ή να τους συμπαθούν. Επίσης, αυτός ο φόβος τους να αποτύχουν κρύβεται και πίσω από τα παιδιά τους. Έτσι, σε περίπτωση που τα παιδιά τους δεν συμπεριφέρονται «τέλεια», ή αν αποτύχουν, τότε σημαίνει πως οι αδυναμίες τους θα αποκαλυφθούν και όλοι θα καταλάβουν ότι δεν είναι τέλειοι γονείς. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν την ανάγκη να τα ελέγχουν όλα, ώστε να γίνονται με τον τρόπο που θέλουν αυτοί. Καταλήγουν να νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά, αφού τα κάνουν όλα μόνοι τους για να τα κάνουν καλά. Συχνά μάλιστα καταλήγουν να αποκλείουν τους άλλους, για να ελέγχουν τα πάντα χωρίς να τους έχουν στα πόδια τους και να μην αναγκάζονται να ανέχονται την ατέλεια και την αταξία τους.

Σας θυμίζουν κάτι αυτά τα παραδείγματα;

«Πρέπει να γράψω οπωσδήποτε 10 στην εξέταση». «Δυσκολεύομαι να παραδώσω στην ώρα τους τις εργασίες μου στο πανεπιστήμιο, γιατί όσο νωρίς κι αν τις ξεκινήσω ποτέ δεν μου φαίνονται αρκετά καλές ώστε να είναι έτοιμες για παράδοση». «Συγκρούομαι με τα παιδιά μου επειδή κάνουν ανόητα λάθη στα σχολικά τους μαθήματα». «Ακυρώνω συναντήσεις με τους φίλους μου επειδή πρέπει να τελειοποιήσω τη δουλειά που μου έχει θέσει το αφεντικό μου», κλπ.

Στην προσπάθειά τους να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση, βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους ενώ μειώνουν και κατηγορούν τον εαυτό που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τους στόχους τους όπως επιθυμούσαν . Εκείνη τη στιγμή, σίγουρα οι άλλοι θα σας φαίνονται καλύτεροι, ικανότεροι, εξυπνότεροι, κ.α. Στην πραγματικότητα όμως, μήπως έχετε απλώς βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον εαυτό σας;
Ως εκ τούτου, κάθε φορά που δεν επιτυγχάνουν έναν στόχο η αυτοκριτική τους οδηγεί είτε στο να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια είτε στο να αγχωθούν από τον όγκο των «υποχρεώσεων» και να τις αναβάλλουν.

Κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι οι άνθρωποι έχουν αδυναμίες. Αν κάτι δεν πάει όπως το επιθυμείς, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε η καταστροφή. Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι έχουμε αποτύχει κάποια στιγμή. Σημασία έχει να εκτιμάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, ώστε να μην απογοητεύεσαι τόσο. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι ή από κάποιον ειδικό. Έτσι θα μπορέσεις να βρεις τις καλύτερες λύσεις που θα σε οδηγήσουν στην ανακούφιση και στην ευτυχία.

Ελένη Δανιήλ
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική ψυχολόγος