Η χρήση του παιχνιδιού είναι πολύ χρήσιμη και θεραπευτική κατά τη διάρκεια της θεραπείας παιδιών και εφήβων. Η παιχνιδοθεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, να εξερευνήσει τα συναισθήματα του και τις σχέσεις του με τους γύρω του και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του.
Πως βοηθάει η παιχνιδοθεραπεία το παιδί:
- να εξωτερικεύσει και να κατανοήσει τις προσωπικές του εμπειρίες,
- να φέρει στην επιφάνεια επώδυνα συναισθήματα και γεγονότα
- να αποκτήσει τον έλεγχο τους άγχους του, των φόβων του και των ανησυχιών του,
- να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση του,
- να αποκτήσει καλή σχέση με τον εαυτό του και το δημιουργικό του κομμάτι και
- να γίνει πιο ανθεκτικό, ώστε να μπορεί να βρίσκει λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Μέσω της παιχνιδοθεραπείας διευκολύνουμε την εμπλοκή του παιδιού σε μια διαδικασία επικοινωνίας, όπου ο θεραπευτής κατεβαίνει στο επίπεδο του παιδιού και «μιλάει» τη γλώσσα του μέσα από το παιχνίδι. Στην περίπτωση ψυχοθεραπείας ενηλίκων, ο ειδικός ψυχικής υγείας προσκαλεί τον ενήλικα σε διάλογο. Στην περίπτωση των παιδιών, αυτή η στρατηγική δεν είναι αποτελεσματική, αφού μετά από μια συζήτηση θα έδειχναν να βαριούνται ή να αποσύρονται. Ακόμα και να αφηγούνταν τη δική τους ιστορία σε κάποια στιγμή θα ξέφευγαν από το να αναφερθούν σε σημαντικά ζητήματα γι’ αυτούς.
Στη παιχνιδοθεραπεία το παιδί χρησιμοποιεί ποικιλία από παιχνίδια για να μπορέσει να εκφραστεί. Αυτά, προάγουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και τη δημιουργικότητα του παιδιού. Παράδειγμα είναι οι μαρκαδόροι, η ζωγραφική, η πλαστελίνη, οι φιγούρες, τα αυτοκίνητα, όλων των ειδών κούκλες, UNO, Lego, παιχνίδια ρόλων, κ.α.
Η παιχνιδοθεραπεία είναι αποτελεσματική για παιδιά με δυσκολίες συμπεριφοράς ή συναισθηματικές διαταραχές, όπως οι εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα, διαταραχές όρεξης, προβλήματα ύπνου, στρες, φοβίες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, σχολική βία, πένθος, διαζύγιο. Η συμμετοχή των γονιών στη θεραπευτική διαδικασία κρίνεται απαραίτητη για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία παιδιών. Αφορά θέματα καθοδήγησης και συμβουλευτικής αλλά και συνεργασίας όσον αφορά τη λήψη πληροφοριών και τρόπων αντιμετώπισης καταστάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα της οικογένειας και του παιδιού.
Η παιχνιδοθεραπεία αφορά παιδιά 5 χρονών και άνω.